Kortrijk
Bewolkt
16° - 21°
Antwerpen
Bewolkt
18° - 21°
Blog
Blog
14 juli 2024  | Sofie Logie

Commissie Inclusief Onderwijs levert haar advies op

Sofie Logie maakt deel uit van de Commissie Inclusief Onderwijs. Deze commissie stelde dinsdag haar advies aan de minister van onderwijs voor. Vrijdag werd het advies op een persconferentie aan de talrijk aanwezige pers toegelicht. Het advies bevat een visie, methodologie en tijdspad om te komen tot één inclusief onderwijssysteem, waarin onderwijs en welzijn samen verantwoordelijk zijn voor kwalitatief onderwijs voor élke leerling in een school naar keuze. Benieuwd ? Het advies is raadpleeg via https://data-onderwijs.vlaanderen.be/documenten/bestanden/advies-commissie-inclusief-onderwijs.pdf

Blog
12 juli 2024  | Alice Rouckhout

Nieuwe Bouwcode Antwerpen treedt in werking op 15 juli 2024

Vanaf 15 juli 2024 geldt er in Antwerpen een nieuwe bouwcode. Deze code is ontwikkeld om tegemoet te komen aan de hedendaagse en toekomstige behoeften van de stad en haar bewoners. Maar waarom precies een nieuwe bouwcode? En waar zijn de grootste wijzigingen te vinden?

Blog
11 juli 2024  | Sabiha Harrass

Publicatie Verzameldecreet

Het Decreet houdende diverse bepalingen over omgeving, leefmilieu en natuur en ruimtelijke ordening van 17 mei 2024 werd op 10 juli 2024 gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.

Blog
03 juli 2024  | Dirk Van Heuven

Opeenvolgende (onontvankelijke) vernietigingsberoepen tegen dezelfde beslissing kunnen de verjaringstermijn in schadevergoeding niet meer stuiten

Een actieve verzoekende partij heeft twee opeenvolgende onontvankelijke beroepen ingediend tegen eenzelfde vergunningsbeslissing bij (toen) de Raad van State. Het hof van beroep te Gent stelt in een arrest nr. 2024/4621 van 27 juni 2024 (na cassatie) dat enkel de eerste procedure stuitende werking heeft op de verjaring voor het instellen van een schadeprocedure tegen de vergunningverlenende overheid.

Blog
02 juli 2024  | Dirk Van Heuven

Verhuurder: beloof aan de huurder geen stedenbouwkundige functie die onvergunbaar is

De rechtbank van eerste aanleg Oost-Vlaanderen, afdeling Dendermonde heeft zich in een vonnis van 27 juni 2024 uitgesproken aangaande een conflict tussen huurder en verhuurder over een lingeriewinkel in een oude fabriekssite waarvoor geen vergunning kon bekomen worden. De vergunningsweigerende overheid werd door de verhuurder in vrijwaring geroepen in de procedure. De verhuurder werd in het ongelijk gesteld.

Blog
02 juli 2024  | Deborah Smets

Kan reputatieschade bij een ordemaatregel tegenover een ambtenaar een UDN-procedure verantwoorden?

Recent diende de Raad van State zich te buigen over een UDN-vordering tegen een ordemaatregel ten aanzien van een ambtenaar van een lokaal bestuur. Concreet diende te worden nagegaan of reputatieschade een grond voor de spoedeisendheid kan vormen. Het antwoord hierop is negatief.

Blog
21 juni 2024  | Dirk Van Heuven

Verbod om aan beoordelingselementen achteraf punten toe te kennen? Enkel als het om een Europese overheidsopdracht gaat

Soms willen aanbesteders het 'te goed' doen en worden pas in het verslag van nazicht punten toegekend aan de beoordelingselementen van de gunningscriteria. Dan dreigen het verboden subgunningscriteria te worden. De Raad van State herinnert eraan dat dit verbod enkel geldt bij Europese opdrachten.

Blog
17 juni 2024  | Dirk Van Heuven

Causaal verband bij overheidsaansprakelijkheid

Af en toe is het zinvol om de ABC van de causaliteitsleer in herinnering te brengen. Veel duidelijker dan in dit arrest van het Hof van Cassatie wordt het niet.

Nieuws
12 juni 2024  | Leandra Decuyper

Kansspelcommissie - Raamovereenkomst juridische adviesverlening en bijstand binnen en buiten het kader van de vertegenwoordiging in rechte (2024)

Publius staat de Kansspelcommissie al geruime tijd bij. Recent werd Publius opnieuw aangesteld door de Kansspelcommissie om haar bij te staan en haar belangen te behartigen. Publius kreeg in het kader van een overheidsopdrachtenprocedure het perceel 'Publiek recht en administratief recht' toegewezen en dit opnieuw voor een periode van 4 jaar.

Blog
03 juni 2024  | Deborah Smets

Tucht | Ongelijke behandeling in tuchtprocedures in het onderwijs?

Het Grondwettelijk Hof zal zich binnenkort moeten buiten over de vraag of er sprake is van een ongelijke behandeling tussen leerkrachten levensbeschouwelijk onderricht en andere personeelsleden. De Raad van State stelde ter zake bij arrest van 25 april 2024 met nummer 259.639 een prejudiciële vraag aan het Grondwettelijk Hof.

Blog
30 mei 2024  | Dirk Van Heuven

Onverjaarbaar stedenbouwmisdrijf van gewoonlijk gebruik kan enkel in open lucht

In een arrest van 14 mei 2024 vernietigt het Hof van Cassatie een arrest van het Gentse hof van beroep waarin anders geoordeeld werd.

Blog
22 mei 2024  | Dirk Van Heuven

Daadwerkelijke uitvoering van werken om leegstand op te lossen = overmachtsgrond om geen leegstandsbelastingen te moeten betalen

Een belastingplichtige verkocht een winkelruimte enkele weken vóór de heropening van de winkel die een einde maakte aan een lange leegstandsperiode. Doordat hij binnen de 2 jaar de winkelruimte verkocht kon hij op grond van artikel artikel 2.6.7.7.1 Vlaamse Codex Fiscaliteit geen vrijstelling genieten als eigenaar. De Brusselse fiscale rechter vernietigt de aanslag in de leegstandsheffing die meer dan 215.000€ bedroeg. Er was volgens de rechtbank sprake van overmacht precies omdat de belastingplichtige alles in het werk stelde om aan de leegstand van de bedrijfsruimte een einde te stellen.

Blog
17 mei 2024  | Celine Van De Velde

Grondwettelijk Hof redt de Waalse pachter met oude mondelinge pachtovereenkomst van opzegging na vervreemding van het pachtgoed

Artikel 55 oude Pachtwet bepaalde dat in geval van vervreemding van het pachtgoed de verkrijger volledig in de rechten en verplichtingen van de verpachter trad. Dit hield een bevestiging in van het beginsel van de absolute tegenstelbaarheid van de pachtovereenkomst ten aanzien van de nieuwe eigenaar, los van elke formaliteit inzake registratie of overschrijving. In Wallonië werd dit artikel gewijzigd ingevolge het Waals Pachtdecreet van 2 mei 2019. Een pachtovereenkomst met een vroegere vaste datum dan die van de vervreemding van het pachtgoed en een pachtovereenkomst die geen vroegere vaste datum dan die van de vervreemding heeft, maar waarbij het pachtgoed sinds minstens één jaar in gebruik is, zijn beide tegenstelbaar aan de verkrijger (zelfs als de pachtovereenkomst in de mogelijkheid tot uitdrijving bij vervreemding voorziet). Een pachtovereenkomst die niet aan deze voorwaarden voldoet is niet tegenstelbaar aan de verkrijger.

Blog
10 mei 2024  | Deborah Smets

Goedkeuring Verzameldecreet

Het Vlaams Parlement keurde in de nacht van woensdag 8 mei 2024 op 9 mei 2024 in spoedbehandeling het Verzameldecreet goed.

Blog
10 mei 2024  | Deborah Smets

Goedkeuring Decreet betreffende de modulaire omgevingsvergunningsprocedure en het omgevingsbesluit

Het Vlaams Parlement keurde in de nacht van woensdag 8 mei 2024 op 9 mei 2024 in spoedbehandeling het Decreet betreffende de modulaire omgevingsvergunningsprocedure en het omgevingsbesluit goed.

1 - 15 van 2.326