Kortrijk
Zonnig
-1° - 12°
Antwerpen
Bewolkt
1° - 12°
Blog
Blog
14 maart 2025 | Deborah Smets

Deborah Smets spreekt op de Conferentie Overheidspersoneel

Net zoals vorig jaar spreekt Deborah Smets vandaag op de Conferentie Overheidspersoneel van Abilways. Dit jaar licht zij 'het belang bij de procedure Raad van State' in de context van het ambtenarenrecht nader toe.

Blog
12 maart 2025 |Publius

PUBLIUS opnieuw aanwezig op de jobbeurs van Balie Antwerpen!

Op dinsdag 18 maart 2025 verwelkomen we je graag op de jobbeurs van Balie Antwerpen in het prachtige Vlinderpaleis. Tussen 17u en 20u krijg je de kans om kennis te maken met ons kantoor en de mogelijkheden binnen PUBLIUS te ontdekken.

Blog
05 maart 2025 | Dirk Van Heuven

Verzwaarde EBP-verplichting wegens overheidsfout is door terugverdieneffect geen schade

De rechtbank van eerste aanleg Oost-Vlaanderen, afdeling Dendermonde aanvaardt in een vonnis van 28 februari 2025 dat de fout van een gemeente in de vergunningverlening concreet aanleiding heeft gegeven tot een meerkost van de driedubbele beglazing en de isolatie van onderbouw en gemene muren. Dit is een direct gevolg van de nieuwe EPB­ eisen. Echter, deze meerkost maakt volgens de rechtbank geen daadwerkelijke schade uit in hoofde van eiseres, nu zij die meerkost in de toekomst geleidelijk aan zal terugverdienen door een lagere energiekost.

Blog
27 februari 2025 | Dirk Van Heuven

Ambtshalve deelname van de rechter bij expertisewerkzaamheden

De voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg West-Vlaanderen, afdeling Brugge, beperkt zich in een beschikking van 25 februari 2025 niet tot de gebruikelijke verlenging van de expertiseopdracht, maar maakt toepassing van artikel 973, §1, lid 3 van het Gerechtelijk Wetboek.

Blog
26 februari 2025 | Celine Van De Velde,Steve RonseenDeborah Smets

Over de toepasselijkheid van de nieuwe leefbaarheidstoets uit het Vlaams Pachtdecreet

Met het Vlaams Pachtdecreet werd een nieuwe opzeggingsmogelijkheid ingevoerd met het oog op het bekomen van meer “groen”. Een pachtovereenkomst kan namelijk conform artikel 10, §1, 7-8° Vlaams Pachtdecreet worden opgezegd om de verpachte goederen te bebossen of er natuur op te realiseren. In het kader van de procedure tot geldigverklaring van zo een opzegging kan de rechter de geldigverklaring echter weigeren of beperken tot bepaalde percelen of oppervlakten indien de leefbaarheid van de bestaande bedrijfsvoering van de pachter ernstig zou worden verstoord door die opzegging. Dit is de zgn. "leefbaarheidstoets" zoals opgenomen in artikel 19, §7 Vlaams Pachtdecreet.

Blog
17 februari 2025 | Sam VandoorneenSteve Ronse

Vermijden dat het UDN-arrest te laat komt: schorsing bij voorlopige maatregel

De Raad gaat over tot schorsing bij voorlopige maatregel als er kan worden vastgesteld dat er sprake is van uiterst dringende noodzakelijkheid en er één middel bestaat die de vernietiging van de bestreden beslissing op het eerste zicht verantwoord. Een dergelijke schorsing kan worden opgelegd op verzoek van één van de partijen, zonder dat de partijen worden gehoord.

Blog
13 februari 2025 | Dirk Van Heuven,Deborah SmetsenGuillaume Vyncke

Grondwettelijk Hof kortwiekt Raad voor Vergunningsbetwistingen

In een zeer belangwekkend arrest nr. 22/2025 van 13 februari 2025 ontneemt het Grondwettelijk Hof de Raad voor Vergunningsbetwistingen diens recent bekomen bevoegdheid inzake ruimtelijke uitvoeringsplannen, stedenbouwkundige verordeningen en voorkeursbesluiten en projectbesluiten inzake complexe projecten.

Blog
05 februari 2025 | Deborah SmetsenDirk Van Heuven

Dirk Van Heuven en Deborah Smets publiceren artikel 'Postscriptum: wat als het Grondwettelijk Hof het Ontslagdecreet vernietigt?'

In het Tijdschrift voor Gemeenterecht formuleren Dirk Van Heuven en Deborah Smets bedenkingen bij een gebeurlijke vernietiging van het Ontslagdecreet door het Grondwettelijk Hof.

Blog
05 februari 2025 | Deborah Smets

Tucht | Over de relatie tussen het straf- en tuchtrecht

In een recent arrest van 5 november 2024 met nummer 261.269 herhaalde de Raad van State haar standpunt nogmaals over de relatie tussen het straf- en tuchtrecht. Hoewel dit een evidentie lijkt, kan een opfrissing zeker nooit kwaad.

Blog
16 januari 2025 | Merlijn De Rechter

De kleur van de affiche bij de aanplakking bij vergunningen is doorslaggevend

Aanvragen en omgevingsvergunningen worden aangekondigd aan de hand van gele affiches zoals bepaald art. 59 OVB. Geel is geel, zo stelt nu recent de Raad van State. Een verkeerde kleur leidt ertoe dat de aanplakking dus niet correct is, met alle gevolgen van dien.

Blog
15 januari 2025 | Merlijn De Rechter

Een constructie moet niet vergund zijn om in het kader van het belang gebruikt te kunnen worden

In het arrest van 12 december 2024 (nummer RvVb-A-2425-0286) bevestigt de Raad voor Vergunningsbetwistingen dat een terras niet vergund moet zijn om belang te kunnen hebben bij een procedure. De gevolgen die een verzoekende partij ondervindt op het terras, moeten ook in ogenschouw genomen worden.

Blog
15 januari 2025 | Sabiha HarrassenMerlijn De Rechter

Merlijn De Rechter en Sabiha Harrass publiceren artikel 'Burgerrechtelijke overmacht ook toepasselijk voor bestuursrechter' (STORM 2024/2)

In STORM bespreken Merlijn en Sabiha een arrest van de Raad voor Vergunningsbetwistingen, waarin de Raad overmacht aanvaardde als een reden om een voorwaarde voor gebruik te kunnen maken van de basisrechten voor zonevreemde constructies niet te moeten voldoen.

Blog
14 januari 2025 | Sofie Logie

Technische exclusiviteit bij overheidsopdrachten

Noch de technische continuïteit van het IT-systeem, noch de bescherming van exclusieve auteursrechten op de broncode volstaan op zich genomen om op grond van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking ook het onderhoud ervan na de garantieperiode aan de initiële dienstverlener toe te vertrouwen.

Nieuws
10 januari 2025 | Sofie Logie

Sofie Logie te gast in het Vlaams Parlement

Op 9 januari 2025 werd de Commissie Inclusief Onderwijs, waarvan ook Sofie Logie deel uitmaakt, gehoord door de parlementaire commissie over onderwijs.

Nieuws
07 januari 2025 | Sam Vandoorne

Sam Vandoorne spreekt over de verkavelingsplicht (Escala, 6 & 7 januari 2025)

Tijdens deze opleiding wordt een duidelijk overzicht geboden van het juridisch kader waarbinnen de omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden kan worden bekomen. Wanneer is er sprake van een verkavelingsplicht? Welke procedure moet doorlopen worden? Wat zijn de verplichtingen voor de aanvrager en de bevoegde overheid?

1 - 15 van 2.389