Het Grondwettelijk Hof heeft het wijzigingsdecreet van 16 juni 2023 dat de beëindiging invoerde van de hoedanigheid bij statutaire personeelsleden bij lokale en provinciale besturen, vernietigd. De gevolgen van de vernietiging worden beperkt tot de datum van de uitspraak van het arrest.
Zo lijkt het toch als men het arrest nr. 263.484 van 2 juni 2025 leest. De Raad van State stelt dat zij in een kort geding slechts een beperkt onderzoek kan wijden aan ontvankelijkheidsexcepties. Een verzoekende partij kan er zich immers minder behoorlijk tegen de bestreden overheidsbeslissing verweren dan in een procedure ten gronde. Daarom past het in een kort geding dat de Raad van State excepties eerder zou verwerpen dan aannemen tenzij indien zijn beperkt onderzoek uitwijst dat een dergelijke exceptie een hoge graad van ernst vertoont.
De Raad van State heeft met haar arresten nrs. 263.452 , 263.453 en 263.454 van 27 mei 2025 de belasting op tweede verblijven van de provincie West-Vlaanderen voor de aanslagjaren 2022, 2023 en 2024 vernietigd wegens schending van het gelijkheids- en non-discriminatiebeginsel.
In Wallonië geldt sinds 1 januari 2020 een eigen pachtreglementering. Nadat het Grondwettelijk Hof in een arrest van 2 maart 2023 (met nr. 32/2023) had vastgesteld dat het gebrek aan een overgangsregeling voor schriftelijke pachtcontracten een schending inhield van de artikelen 10 en 11 van de Grondwet in samenhang gelezen met het rechtszekerheidsbeginsel, vaardigde de Waalse decreetgever een bijgestelde overgangsregeling uit met het decreet van 12 oktober 2023. Daartegen werd een vernietigingsberoep ingesteld bij het Grondwettelijk Hof, maar de bijgestelde regeling heeft in een arrest van 28 mei 2025 (met nr. 81/2025) groen licht gekregen.
Het Grondwettelijk Hof verduidelijkt dat artikel 61, §1, tweede lid van het decreet rechtspositieregeling personeelsleden Gemeenschapsonderwijs van 27 maart 1991 niet verhindert dat de beslissing over de instemming met een op te leggen tuchtstraf aan een leerkracht levensbeschouwelijk onderricht aan een rechtmatigheidstoets wordt onderworpen door de tuchtrechtelijke bevoegde inrichtende macht.
De Raad van State vernietigt in een belangrijk cassatiearrest nr. 263.417 van 26 mei 2025 de rechtspraak van de Raad voor Vergunningsbetwistingen als zou een BPA voor de toepassing van artikel 4.4.9/1 VCRO in zijn geheel als aanvullend moeten worden gekwalificeerd, zonder daarbij na te gaan of de voorschriften die 'aanvullend' zouden zijn vanuit het opzet en de economie van het BPA kunnen worden afgesplitst van de voorschriften die ‘afwijkend’ zouden zijn.
In een arrest van 8 mei 2025 oordeelt het Hof van Justitie over de noodzakelijke onafhankelijkheid van de omgevingsambtenaar bij het beoordelen van de milieueffectrapportageplicht van een project.
Uit het feit dat een partij (i.c. de Belgische Staat) uitvoering gaf aan de (bij voorraad uitvoerbare) beslissing van de kortgedingrechter kan niet afgeleid worden dat deze partij berustte in deze beslissing, ook al werd vooraf geen voorbehoud geformuleerd.
Een gemeentelijke politieverordening vergt een politioneel moraliteitsonderzoek bij een aanvraag tot uitbating van een nachtwinkel. De Raad van State benadrukt in het arrest nr. 263.339 van 16 mei 2025 dat de gemeente zich niet zomaar mag verlaten op dit moraliteitsonderzoek, maar een eigen oordeel moet vormen.
Tijdens deze opleiding wordt een duidelijk overzicht geboden van het juridisch kader waarbinnen de omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden kan worden bekomen. Wanneer is er sprake van een verkavelingsplicht? Welke procedure moet doorlopen worden? Wat zijn de verplichtingen voor de aanvrager en de bevoegde overheid?
Deborah spreekt op 8 mei 2025 over het Ontslagdecreet en de impact hiervan op de praktijk. Zij doet dit samen met haar broer Toon Smets, Lead Lawyer bij DLA Piper. Voor meer info kan u terecht op de website van Die Keure: https://www.diekeure.be/professional/nl/product/ontslagregeling-publieke-sector/
De arbeidsrechtbank van Oudenaarde beslist in een vonnis van 17 april 2025 dat de vernietiging door de gouverneur van een beslissing tot ontslag van een contractuele ambtenaar door een OCMW de beëindiging van de arbeidsovereenkomst niet ongedaan maakt. Aan de betrokken ambtenaar wordt echter een morele schadevergoeding toegekend.
Het hof van beroep Brussel bevestigt in het arrest van 24 april 2025 het evidente, nl. het stedenbouwkundig misdrijf van het (onvergund) gewoonlijk gebruik van een grond veronderstelt dat er herhaaldelijk dergelijke goederen worden opgeslagen. In hetzelfde arrest worden twee andere twistpunten beslecht, nl. (a) dat het gebruik van een bebouwd onroerend goed voor een bepaalde functie die eerder werd gewijzigd zonder de vereiste vergunning niet strafbaar is en moet worden onderscheiden van het doorvoeren van die functiewijziging zelf en (b) dat er niets zoiets bestaat als een vergunningsplicht voor het gewoonlijk gebruik van een gebouw, enkel maar van een grond.
Zo oordeelde het Grondwettelijk Hof in een arrest van 24 april 2025. Het Hof is van oordeel dat ook de recent bijgestelde verkaveling geen weigeringsgrond voor een omgevingsvergunningsaanvraag meer vormt, zolang de initiële verkaveling maar ouder is dan 15 jaar.
Tijdens het webinar van 5 juni 2025 beantwoordt Sofie vanuit een juridisch en praktisch oogpunt heel wat vragen over de organisatie en het verloop van (interne en externe) beroepsprocedures in het onderwijs.