Kortrijk
Regen
7° - 15°
Antwerpen
Regen
7° - 16°
Blog
Blog
03 oktober 2023  | Steve Ronse

Raad van State stelt begrijpbaarheid en transparantie van het Stikstofdecreet in vraag

De afdeling Wetgeving van de Raad van State bracht op 2 oktober 2023 een advies uit over het voorstel van Stikstofdecreet. Hierbij stelt de Raad vragen bij de begrijpbaarbaarheid en doorzichtigheid van de voorgestelde stikstofregeling.

Vooreerst zou het instrument van de impactscore onvoldoende transparant zijn. De programmatische aanpak stikstof (PAS) en het gebruik van drempelwaarden bij de vooropgestelde beoordelingskaders voor de vergunningverlening die worden voorzien om te voldoen aan de verplichtingen van artikel 6 van de Habitatrichtlijn, worden door de Raad niet principieel uitgesloten, maar de wijze waarop het decreetsvoorstel nu zou zijn uitgewerkt, strookt niet met deze bepaling zoals geïnterpreteerd in de rechtspraak van het Hof van Justitie.

Onder meer de 'vergunningverlening op krediet', waarbij de verplichting om een passende beoordeling op te maken wordt weggelaten, zou niet in overeenstemming zijn met artikel 6 van de Habitatrichtlijn. Daanaast wordt ook het gemaakte onderscheid tussen verschillende sectoren (landbouw en industrie) voorlopig onvoldoende verantwoord. Tenslotte zouden ook een aantal delegaties uit het decreet problematisch zijn.

Het volledige advies kunt u terugvinden via deze link.

Voor meer vragen over het Stikstofdecreet en de impact op uw exploitatie, kan u steeds contact met ons opnemen.

Deel dit artikel