Kortrijk
Regen
7° - 15°
Antwerpen
Regen
7° - 16°
Blog
Blog
21 december 2023  | Deborah Smets

Ook woningbouwprojecten in de buurt van SBZ’s noodzaken een voorafgaand onderzoek naar stikstof

Conform de gekende rechtspraak van het Hof van Justitie inzake de passende beoordeling is een aanvrager verplicht om een onderzoek te doen naar de vraag of het gewenste project geen significante gevolgen kan hebben voor de Speciale Beschermingszone (hierna: ‘SBZ’). De impact moet steeds concreet onderzocht worden in het licht van de huidige stand van de SBZ en de instandhoudingsdoelstellingen van het gebied.

In voorliggende zaak had de aanvrager nagelaten om ook maar enig onderzoek uit te voeren naar de stikstofimpact op de toch wel bijzonder nabijgelegen (200 meter) SBZ Papegaaienbos. Het bewuste bos- en heidegebied, met het Papegaaienbos als deelgebied, is reeds in de huidige toestand overbelast (qua stikstof).

Het arrest van de Raad voor Vergunningsbetwistingen bevestigt – nogmaals – dat het ontbreken van een dergelijk onderzoek niet aanvaardbaar is. De loutere affirmatie dat er geen vermijdbare schade aan de natuur zal zijn, zonder dat hierbij enig concreet onderzoek naar de mogelijke effecten op de SBZ werd uitgevoerd, is niet aanvaardbaar.

De Raad verduidelijkt tevens dat het niet zo is dat alleen projecten voor ingedeelde inrichtingen of activiteiten moeten worden onderworpen aan een onderzoek naar een betekenisvolle impact op SBZ’s.

Stellen dat dit zonder meer een ‘nieuw’ stikstofarrest is, gaat mogelijks te ver. Desalniettemin kan het wel beschouwd worden als een ‘reminder’ om stikstof niet uit het oog te verliezen bij de opmaak van een vergunningsaanvraag. Brandend actueel dus.

Voor meer informatie over de impact van dit arrest op uw project, kan u steeds contact met ons opnemen.

Referentie: RvVb 30 november 2023, nr. RvVb-A-2324-0247.

Deel dit artikel