Kortrijk
Regen
7° - 15°
Antwerpen
Regen
7° - 16°
Blog
Blog
13 juli 2023  | Steve Ronse

Vlarem-wijzigingen: de terugkeer van oude afstandsregels voor (grote) pluimveestallen en rechtsgrond voor elektronische monitoring

Met het Besluit van de Vlaamse Regering van 7 juli 2023 wordt Vlarem gewijzigd op het gebied van afstandsregels voor pluimveestallen en monitoringvoorwaarden voor ammoniakemissiearme (AEA’s) stalsystemen.

Voor pluimveebedrijven met meer dan 60.000 stuks gevogelte wordt de versoepeling van de afstandsregels met het Besluit van de Vlaamse Regering van 19 september 2008 teruggeschroefd ingevolge het arrest van de Raad van State van 2 mei 2019, nr. 244.351. In dit arrest heeft de Raad heeft geoordeeld dat de voorziene versoepeling strijdig is met het standstill-beginsel inzake milieubescherming, zoals tevens gewaarborgd door artikel 23 van de Grondwet. Bijgevolg wordt met huidige wijziging terug de nodige rechtszekerheid geboden zodat het voor de rechtsonderhorige duidelijk is dat de vroeger geldende en strengere afstandsregels opnieuw van kracht zijn.

Inzake AEA-stalsystemen wordt met huidige wijziging een rechtsgrond voorzien voor de installatie van elektronische monitoring. In het kader van handhaving werd immers vastgesteld dat de voorziene ammoniakreducerende systemen niet of onvoldoende werkten. Huidig wijzigingsbesluit maakt het mogelijk om één en ander elektronisch op te volgen. Op nieuwe luchtwassers gold reeds de verplichting tot elektronische monitoring, thans geldt de elektronische monitoring ook voor alle bestaande luchtwassers, mits de voorziene overgangsbepalingen.

Meer weten over de impact van deze wijzigingen op uw landbouwexploitatie? Contacteer ons gerust.

Deel dit artikel