Kortrijk
Regen
7° - 15°
Antwerpen
Regen
7° - 15°
Blog
Blog
10 juli 2023  | Publius

Nieuwe sectorale normen voor windturbines goedgekeurd

Afgelopen vrijdag, 7 juli 2023, werden de nieuwe sectorale normen voor windturbines door de Vlaamse regering goedgekeurd.

De hernieuwing van deze sectorale normen rond geluid, slagschaduw en veiligheid van windturbines drong zich op na een arrest C-24/19 van het Europees Hof van Justitie van 25 juni 2020 dat oordeelde dat de sectorale voorwaarden voor windturbines in titel II van het VLAREM (afdeling 5.20.6) en de omzendbrief RO/2006/02 inzake windurbines plan-m.e.r.-plichtig zijn. Dit arrest volgde na enkele prejudiciële vragen van de Raad voor Vergunningsbetwistingen.

Het Europees Hof van jusitite oordeelde dat de invoering van de sectorale voorwaarden een plan of programma vormt in de zin van de plan-m.e.r.-richtlijn en dat voorafgaand aan de invoering deze sectorale voorwaarden aan een milieubeoordeling onderworpen dienden te worden.

Eerder werd als tijdelijke oplossing voor de rechtsonzekerheid omtrent deze sectorale milieuvoorwaarden het decreet van 17 juli 2020 tot validering van de sectorale milieuvoorwaarden voor windturbines ('Validatiedecreet') aangenomen.

Tussen 22 november 2022 tot en met 20 januari 2023 werd een openbaar onderzoek georganiseerd over het nieuwe ontwerpbesluit voor de sectorale voorwaarden en het bijhorende ontwerp-plan-MER.

Intussen werden, na goedkeuring van het team Mer, de nieuwe sectorale normen dus vastgesteld door de Vlaamse regering.

Meer informatie kunt u hier terugvinden.

Deel dit artikel