Kortrijk
Regen
7° - 15°
Antwerpen
Regen
7° - 15°
Blog
Blog
28 juli 2023  | Sam Vandoorne

Het stikstofdossier. Ministeriële instructie voor beoordeling van de stikstofimpact bij vergunningsaanvragen bis terug ingetrokken

De Ministeriële instructie voor beoordeling van stikstofuitstoot bij vergunningsaanvragen, die werd aangekondigd in ons blogbericht van 18 juli 2023, is ingetrokken.

De intrekking gebeurde naar aanleiding van de uitspraak van de Raad voor Vergunningsbetwistingen van 20 juli 2023 (nr. RvVb-A-2223-1097) inzake het INEOS-dossier.

De Raad oordeelde in het betrokken arrest als volgt:

'Vergeefs betogen de verwerende en de tussenkomende partij dat de bestreden beslissing de ‘de minimisdrempel’ verantwoordt aan de hand van de bevindingen in het ontwerp PAS (p. 68 PAS-conceptnota), thans p. 70 PAS-akkoord 10 maart 2023) en de wetenschappelijke onderbouwing daarvan. Immers moet worden opgemerkt dat het definitief PAS-akkoord kadert in een programmatische aanpak met generieke sectoroverschrijdende emissiereducties tegen 2030 (emissiereductiescenario G8). Noch de verwerende partij, noch de Raad kunnen bij hun beoordeling vooruitlopen op het toekomstig regelgevend kader van een definitieve programmatische aanpak stikstof) en het daarin verankerde maatregelenpakket.'

Het nieuwe beoordelingkader uit het PAS met de bijhorende reductiemaatregelen kunnen dus slechts een basis vormen voor de vergunningverlening voor zover het PAS volledig wettelijk is verankerd . Dit is op heden nog niet het geval. Het staat alleszins buiten kijf dat een grondige evaluatie van de stikstofimpact bij vergunningsaanvragen de nodige aandacht zal vragen in afwachting van het decretaal initiatief in het Vlaams Parlement.

Let wel, de ministeriële instructie blijft wel nog overeind voor wat betreft de doelstelling om de varkensstapel met 30% te verminderen.

Meer weten over de impact van de stikstofproblematiek op uw exploitatie? Contacteer ons gerust.

Deel dit artikel