Kortrijk
Regen
7° - 15°
Antwerpen
Regen
7° - 15°
Blog
Blog
15 juli 2023  | Publius

Nieuw ontwerpdecreet zet in op vlottere en flexibelere vergunningverlening

Uit een evaluatie van het Omgevingsvergunningsdecreet blijkt dat door de invoering van o.m. de administratieve lus en de mogelijkheid tot het indienen van een wijzigingsverzoek weliswaar wordt gekomen tot een snellere procedure, maar het afleveren van omgevingsvergunningen blijft vaak een log traject.

Om dit aan te pakken, wordt in de conceptnota tot bijsturing van de regelgeving inzake de omgevingsvergunning nu voorgesteld om nog meer oplossingsgericht te werken, een mogelijkheid te voorzien om verleende vergunningen bij te sturen en uit te breiden ('wijzigende vergunning'), een modulaire vergunningsprocedure te voorzien met integratie van evaluatie en bijstelling én de meldingsprocedure eveneens te vereenvoudigen en te stroomlijnen.

Deze principes werden intussen vervat in een ontwerp van decreet.

Met dit ontwerpdecreet wordt gemikt op een vereenvoudiging van het aantal vergunningsprocedures door het voorzien van een reguliere basisprocedure.

Zo zou het onderscheid tussen vereenvoudigde en gewone procedures verdwijnen, maar zou het voorwerp van de aanvraag bepalen of al dan niet een openbaar onderzoek moet worden georganiseerd. Voor exploitatievergunningen worden de evaluatieprocedure en de bijstellingsprocedure geïntegreerd.

Ook aan de administratieve lus en de mogelijkheid tot het indienen van een wijzigingsverzoek wordt gesleuteld. Om meer transparantie te bekomen, zullen geen wijzigingsverzoeken meer kunnen worden ingediend lopende het openbaar onderzoek. Bovendien wordt ook de bevoegdheidsverdeling tussen de verschillende vergunningverlenende overheden opnieuw tegen het licht gehouden.

Verder wordt ook een 'omgevingsbesluit' voorzien, waarbij de overheid tegelijk een bestemmingswijziging en een project kan goedkeuren. Dit maakt dat niet eerst een planproces moet worden doorlopen.

Meer informatie kunt u hier terugvinden.

Deel dit artikel