Kortrijk
Regen
7° - 15°
Antwerpen
Regen
7° - 15°
Blog
Blog
18 juli 2023  | Publius

Nieuwe ministeriële instructie voor de beoordeling van stikstofuitstoot bij vergunningsaanvragen

Op 17 juli 2023 werd een nieuwe ministeriële instructie voor de beoordeling van stikstofuitstoot bij vergunningsaanvragen gepubliceerd, die onmiddellijk van toepassing is.

Reden van deze nieuwe ministeriële instructie is dat de programmatische aanpak stikstof nog steeds niet kon worden vervat in een decreet:

'Het uitblijven van een decretaal verankerde stikstofaanpak en enkele nuanceringen in de rechtspraak maken dat de aanpak van de ‘ministeriële instructie stikstof’ d.d. 2 mei 2021 dient te worden aangescherpt en verduidelijkt. Onderhavige ‘ministeriële instructie stikstof BIS’ vervangt integraal de instructie d.d. 2 mei 2021 alsook de bijhorende richtsnoeren.'

Uit de instructie blijken een tussentijdse aanpak voor de beoordeling van stikstofdeposities, een tussentijds kader voor NOx-emissies en een tussentijds kader voor NH3-emissies (landbouw en mestverwerkingsinstallaties).

De nieuwe instructie gaat uit van het voorzorgsprincipe en is onmiddellijk van toepassing in alle lopende aanvraagdossiers waar nog geen definitieve beslissing werd genomen.

U kunt de nieuwe instructie hier raadplegen.

Deel dit artikel