Kortrijk
Regen
7° - 15°
Antwerpen
Regen
7° - 16°
Blog
Blog
01 juli 2023  | Dirk Van Heuven

Voortijdige bestraffing bij een handhavingstraject?

Publius verzorgt maandelijks een bijdrage in Pedagogium, een tijdschrift voor de sector van de kinderdagverblijven (waarin ons kantoor de laatste jaren zeer actief is). Hier onze bijdrage van de maand juli 2023:

Het is ondertussen algemeen geweten dat als kinderdagverblijven een aanmaning zeer ernstig moet nemen. Dergelijke aanmaning kan immers leiden tot een voornemen tot schorsing of tot opheffing, soms zelf bij dringende noodzaak (versnelde procedure).

Het is aangeraden om in dergelijke omstandigheden professionele hulp te zoeken en zelfs beroep te doen op een advocaat.

Hoe grondiger u reageert op een aanmaning, hoe meer kans dat het niet komt tot een (voornemen tot) schorsing of opheffing van uw vergunning.

We merken in de praktijk dat de loutere opstart van de handhavingsprocedure (door de aanmaning) al vervelende gevolgen kan hebben. Het kan met name een ‘tegenindicatie’ zijn bij een aanvraag om subsidies (bv. IKT) of een aanvraag tot een nieuw kinderdagverblijf of de overname van een bestaand kinderdagverblijf.

Vanuit juridisch oogpunt is dat niet zo vanzelfsprekend, zeker niet als de handhavingsprocedure nog bezig is en het dossier gunstig evolueert voor het kinderdagverblijf.

Vergelijk het met overheidsopdrachten: daar kan je uit de boot vallen voor een nieuwe opdracht als je een strafregister hebt, maar niet als het strafonderzoek nog aan de gang is en er nog geen definitieve uitspraak is gekomen door de strafrechter.

Wij denken dat het zinvol is om je niet zomaar neer te leggen bij het ‘handhavingsargument’ van Opgroeien.

Deel dit artikel