Kortrijk
Regen
9° - 13°
Antwerpen
Regen
10° - 14°
Blog
Blog
12 juni 2023  | Publius

Raad van State schorst nieuwe toelating pop-up bar in (landschappelijk waardevol) agrarisch gebied

Na een eerder arrest van 4 mei 2023 (nr. 265.432) schorst de Raad van State opnieuw de tenuitvoerlegging van een besluit van het college van burgemeester en schepenen van de stad Aalst tot toelating van het organiseren van een in landschappelijk waardevol agrarisch gebied gelegen pop-up bar in een arrest van 9 juni 2023.

De Raad oordeelt dat op het eerste gezicht niet blijkt dat de toegelaten inrichting inpasbaar is in de gewestplanbestemming van het betrokken terrein, zijnde landschappelijk waardevol agrarisch gebied, op grond van onder meer volgende overweging:

'Zoals eerder is gesteld in ’s Raads arrest nr. 254.297 van 27 juli 2022, dient het uit te voeren onderzoek bij het toelaten van een pop-up in een landbouwgebied van het gewestplan op het eerste gezicht uit twee stappen te bestaan. Eerst dient de overheid nauwkeurig te inventariseren welk gebruik er van het betrokken terrein zal worden gemaakt om te kunnen uitmaken of dit effectief sociaal-cultureel of recreatief is. Vervolgens dient de overheid na te gaan of dit gebruik daadwerkelijk een beperkte impact heeft zodat het de verwezenlijking van de algemene bestemming van het gebied niet in het gedrang brengt. Bij beide stappen van de vereiste beoordeling moet op het eerste gezicht terdege rekening worden gehouden met wat over artikel 4.4.4, § 1, VCRO is gesteld in de parlementaire voorbereiding

[...]'

Deel dit artikel