De Raad voor Vergunningsbetwistingen heeft de vergunning voor een fietspadverlichting tussen Lokeren en Eksaarde vernietigd.
Een opvallend aspect in de argumentatie van de Deputatie van Oost-Vlaanderen was de stelling dat de verlichting noodzakelijk is om de (fiets)veiligheid van de… Homo sapiens, als ‘beschermde soort’, te waarborgen.
De Raad veegde deze redenering resoluut van tafel en benadrukte dat het belang van natuurwaarden, zoals vleermuizen en glimwormen, primeert. Het belang van de Homo sapiens kan hoogstens meegenomen worden in het vraagstuk of de werken nodig zijn om dwingende redenen van groot openbaar belang. De mens is evenwel op zich geen ‘beschermde soort’.
De Raad oordeelde:
“Daarnaast verweeft de verwerende partij in haar natuurtoets ook een beoordeling van de impact van het project op de menselijke activiteit, door te wijzen op de menselijke schade door fietsongevallen en de veiligheid die voor de soort homo sapiens moet gelden en met het project wordt gecreëerd.
Een dergelijke beoordeling gaat evenwel volledig voorbij aan het opzet van de natuurbeschermingsregels uit het Natuurdecreet. Die zijn er op gericht de kwaliteit van de Europees en Vlaamse natuur te behouden en te verbeteren en verlies aan biodiversiteit te voorkomen, onder meer door gebieden, planten en dieren te beschermen tegen door de mens geïnitieerde ingrepen. Door de homo sapiens als te beschermen (dier)soort in haar beoordeling te betrekken, ontdoet de verwerende partij de door haar uitgevoerde natuurtoets van alle ernst. De noodzaak van de gevraagde werken voor de veiligheid van de mens is hoogstens een gegeven dat meegenomen kan worden bij een onderzoek of het gevraagde project, ondanks de schade die ze mogelijks aan de aanwezige natuur veroorzaakt, alsnog om dwingende redenen van groot openbaar belang moet worden uitgevoerd.”
De provincie zal nu opnieuw een beslissing moeten nemen, deze keer met een onderbouwde en serieuze afweging tussen verkeersveiligheid en natuurbescherming.
Het arrest vindt u hier. (RvVb-A-2425-0181)