Met het besluit van 7 juni 2024 van de Vlaamse Regering worden een aantal verduidelijkingen en nieuwe vrijstellingen doorgevoerd. Dit maakt dat deze stedenbouwkundige handelingen thans niet langer vergunningsplichtig zijn, hetgeen moet zorgen voor een vermindering van de administratieve lasten.
Het besluit werd op 14 augustus 2024 gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad en is in werking getreden op 24 augustus 2024. Voor een aantal bepalingen inzake de vrijstellingen voor het openbaar domein en inzake waterlopen werd de inwerkingtreding uitgesteld naar 1 januari 2025. Verder zijn er geen overgangsbepalingen opgenomen.
Het gaat om de volgende wijzigingen:
Infiltratie van hemelwater ingevolge vrijgestelde gebouwen of constructies.
Er wordt verduidelijkt dat hemelwater dient te worden geïnfiltreerd op het eigen terrein, zodat bepaalde constructies om het water te laten infiltreren - ook op een korte afstand van de constructie of het gebouw - kunnen worden toegestaan onder het Vrijstellingsbesluit.
De 30 meter-regel.
De 30 meter-regel voor het optrekken van vrijgestelde gebouwen dient te worden gemeten ten opzichte van de "betrokken woning". Deze regel kan dus niet langer worden omzeild door 30 meter te meten ten opzichte van andere aanwezige bebouwing op naburige percelen.
Voorzieningen in de voortuin.
Leidingen en hemelwaterputten in de voortuin zijn niet langer vergunningsplichtig voor zover zij niet in strijd zijn met een geldende rooilijn of achteruitbouwstrook.
Isolatie van gevels en daken.
Binnen de volume-uitbreiding van 26 cm wordt het plaatsen van isolatie vrijgesteld, daarin inbegrepen is tevens de mogelijke bijkomende gevelafwerking. Er is evenwel een uitzondering voorzien voor werelderfgoedsites en geïnventariseerd erfgoed, daarbij geldt de vrijstelling niet. De bestaande machtigingsregeling voor beschermd erfgoed blijft van kracht.
Installatie van warmtepompen of airco's.
Het plaatsen van een warmtepompinstallatie of airco wordt vrijgesteld, op voorwaarde dat deze minstens op 2 meter afstand van de perceelsgrens wordt geïnstalleerd. Deze afstandsregel werd ingevoerd opdat geluidsoverlast kan worden vermeden. Vandaar dat de afstandsregel niet geldt indien er een scheidingsmuur aanwezig is tussen beide percelen.
Waterafvoer van zwembaden.
De overloop van zwembaden, met inbegrip van de voorzieningen voor de afvoer van het (met chloor vervuild) afvalwater, naar de riolering wordt vrijgesteld.
Overwelving van baangrachten.
Met de wijziging van het Vrijstellingsbesluit wordt per onroerend goed 1 overwelving / inbuizing vrijgesteld met een lengte van maximaal 5 meter en een minimale diameter van 40 cm. Het moet steeds gaan om de overwelving van baangrachten, bij ingedeelde waterlopen is een vergunning noodzakelijk.
Plaatsen van laadinfrastructuur.
De herinrichting van bestaande carpoolparkings op openbaar domein is niet langer vergunningsplichtig. Dit geldt eveneens voor de plaatsing van elektrische laadinfrastructuur op openbaar domein, al dan niet in combinatie met een luifel, die onder bepaalde voorwaarden ook kan worden vrijgesteld. Voor gebouwen bij een laadpaalstation geldt dit evenwel niet.
Privatieve laadpalen op of aan een bestaande en hoofdzakelijk vergunde site kunnen ook op een vrijstelling rekenen.
Heeft u hierover verdere vragen voor uw project, neem dan zeker contact op met één van onze advocaten.